Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Karaman'da Alternatif Ürün Arayışı

Gündem 28.11.2024 - 22:50, Güncelleme: 28.11.2024 - 22:50 246 kez okundu.
 

Karaman'da Alternatif Ürün Arayışı

Karaman'da Yerli Buğday Çeşitleri Sulu Alanlarda Deneniyor

Karaman'da Yerli Buğday Çeşitleri Sulu Alanlarda Deneniyor: Üreticilere Yeni Fırsatlar Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sulu tarım alanlarında yerli buğday çeşitlerinin denendiği yeni bir projeye imza atıyor. 2024-2025 üretim sezonunda, sulu tarım alanlarında buğday yetiştiren üreticilere dekara 1149 TL destek ödemesi yapılacak. Sulu Alanlarda Alternatif Ürün Arayışı Yeni Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde, Karaman’da sulu tarım alanlarında mısır ve patatesin yalnızca dört yılda bir yetiştirilebileceği belirtildi. Bu durum, mısır üreticilerini alternatif ürünler arayışına itti. Tarımda verimliliği artırmak için yerli buğday çeşitlerinin sulu alanlarda denemelere tabi tutulması gerektiği sonucuna varıldı. Bu bağlamda, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kamu araştırma enstitüleri ve yerli sermayeli özel sektörle işbirliği içinde çeşitli deneme çalışmalarını sürdürüyor. 19 Farklı Buğday Çeşidi Deneniyor İlimizde Kisecik Köyü’nde, Veli İhsan Baydemir'in arazisinde başlatılan deneme çalışmalarına 19 farklı yerli buğday çeşidi dahil edildi. Bu çeşitler, sulu tarım alanlarının koşullarına uyum sağlama ve yüksek verim verme potansiyeline göre değerlendirilecek. Kamu araştırma enstitüleri ve özel sektör firmalarının katkılarıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar, yerli buğday çeşitlerinin ilimizde yaygınlaştırılması için önemli bir adım. Deneme Çeşitleri Demonstrasyona dahil olan buğday çeşitleri arasında, Konya Bahri Dağtaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait “Selçuklu”, “Taner”, “Avşar”, “Buhara”, “Meke”, “Savatra” ve “Bayındır” çeşitleri; Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsüne ait “Halis”, “Acar” ve “Durusa (Makarnalık)” çeşitleri; Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait “Koç-2015”, “Perge” ve “Seki” çeşitleri yer alıyor. Ayrıca, Ekiz Tohumculuk ve Maro Tohumculuk tarafından sunulan “Paşa”, “Tereria”, “Odeska” ve “Averio” çeşitleri de denemeye katılan diğer türler arasında. Toros Tarım’a ait “Toros” çeşidi ile bir adet aday çeşit de bu çalışmalar kapsamında yer almakta.  
Karaman'da Yerli Buğday Çeşitleri Sulu Alanlarda Deneniyor

Karaman'da Yerli Buğday Çeşitleri Sulu Alanlarda Deneniyor: Üreticilere Yeni Fırsatlar

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sulu tarım alanlarında yerli buğday çeşitlerinin denendiği yeni bir projeye imza atıyor. 2024-2025 üretim sezonunda, sulu tarım alanlarında buğday yetiştiren üreticilere dekara 1149 TL destek ödemesi yapılacak.

Sulu Alanlarda Alternatif Ürün Arayışı

Yeni Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde, Karaman’da sulu tarım alanlarında mısır ve patatesin yalnızca dört yılda bir yetiştirilebileceği belirtildi. Bu durum, mısır üreticilerini alternatif ürünler arayışına itti. Tarımda verimliliği artırmak için yerli buğday çeşitlerinin sulu alanlarda denemelere tabi tutulması gerektiği sonucuna varıldı. Bu bağlamda, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kamu araştırma enstitüleri ve yerli sermayeli özel sektörle işbirliği içinde çeşitli deneme çalışmalarını sürdürüyor.

19 Farklı Buğday Çeşidi Deneniyor

İlimizde Kisecik Köyü’nde, Veli İhsan Baydemir'in arazisinde başlatılan deneme çalışmalarına 19 farklı yerli buğday çeşidi dahil edildi. Bu çeşitler, sulu tarım alanlarının koşullarına uyum sağlama ve yüksek verim verme potansiyeline göre değerlendirilecek. Kamu araştırma enstitüleri ve özel sektör firmalarının katkılarıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar, yerli buğday çeşitlerinin ilimizde yaygınlaştırılması için önemli bir adım.

Deneme Çeşitleri

Demonstrasyona dahil olan buğday çeşitleri arasında, Konya Bahri Dağtaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait “Selçuklu”, “Taner”, “Avşar”, “Buhara”, “Meke”, “Savatra” ve “Bayındır” çeşitleri; Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsüne ait “Halis”, “Acar” ve “Durusa (Makarnalık)” çeşitleri; Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait “Koç-2015”, “Perge” ve “Seki” çeşitleri yer alıyor. Ayrıca, Ekiz Tohumculuk ve Maro Tohumculuk tarafından sunulan “Paşa”, “Tereria”, “Odeska” ve “Averio” çeşitleri de denemeye katılan diğer türler arasında. Toros Tarım’a ait “Toros” çeşidi ile bir adet aday çeşit de bu çalışmalar kapsamında yer almakta.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve embhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.